چه شركتهايي مجاز به ثبت شعبه يا نمايندگي در ايران هستند؟
بر اساس ماده يك آئيننامه اجرائي قانون اجازه ثبت شعبه يا نمايندگي شركتهاي خارجي، شركتهايي كه در كشور محل ثبت خود شركت قانوني شناخته ميشوند , يعني بر اساس قوانين و مقررات كشور متبوع خود تشكيل شده و داراي شخصيت حقوقي ثبت شده هستند ميتوانند براي فعاليت در ايران در زمينههايي كه ذكر خواهد شد بر اساس قوانين و مقررات مربوطه اقدام به ثبت شعبه يا نمايندگي خود نمايند.
ثبت شعبه يا نمايندگي شركت خارجي در ايران مشروط به عمل متقابل كشور متبوع شركت خارجي ميباشند، يعني اگر در كشور متبوع شركت خارجي شعب يا نمايندگيهاي شركتهاي ايراني به ثبت برسند آن شركتها نيز ميتوانند نسبت به ثبت شعبه يا نمايندگي شركت خود در ايران اقدام نمايند.
زمينههاي فعاليت براي شركتهاي خارجي
1 – ارائه خدمات بعد از فروش كالاها يا خدمات شركت خارجي
در صورتي كه شركتهاي خارجي اقدام به فروش كالا يا خدمات به اشخاص ايراني بنمايند، براي ارائه خدمات بعد از فروش (گارانتي – وارانتي) ميتوانند تقاضاي ثبت شعبه يا نمايندگي شركت خارجي را بنمايند.
2 – انجام عمليات اجرائي قراردادهايي كه بين اشخاص ايراني و شركت خارجي منعقد ميشود.
در خصوص شروع عمليات اجرايي و انجام موضوع قراردادهاي منعقده بين اشخاص ايراني (اشخاص حقيقي، اشخاص حقوقي اعم از خصوصي و دولتي) و شركتهاي خارجي، طرف خارجي ميتواند تقاضاي ثبت شعبه يا نمايندگي خود را نمايد.
3 – بررسي و زمينهسازي براي سرمايهگذاري شركت خارجي در ايران
مقدمتآ بايد گفت شركتهاي خارجي كه قصد سرمايهگذاري در ايران را دارند، به دو نحو زير ميتوانند اقدام نمايند:
الف: در چهارچوب مقررات «قانون مربوط به جلب و حمايت سرمايههاي خارجي» مصوب آذرماه 1334 از طريق مراجعه به سازمان سرمايهگذاري و كمكهاي اقتصادي و فني ايران و تسيلم مدارك و اخذ مصوبه هيأت وزيران جهت سرمايهگذاري.
ب : مشاركت مستقيم با اشخاص حقيقي و حقوقي ايراني از طريق ايجاد شركتهاي تجاري يا سهيم شدن در شركتهاي تجاري موجود
در ارتباط با بررسي و زمينهسازي براي اقدام در زمينة دو مورد فوق، شركتهاي خارجي ميتوانند اقدام به تاسيس شعبه يا نمايندگي نمايند.
4 – همكاري با شركتهاي فني و مهندسي ايراني براي انجام كار در كشورهاي ثالث.
در مواردي كه شركتهاي فني و مهندسي ايراني براي انجام امور صنعتي، فني، عمراني و غيره در كشورهاي ثالث انتخاب شده و جهت انجام امور مربوطه با يك يا چند شركت خارجي قرارداد مشاركت منعقد نموده باشند شركتهاي خارجي طرف قرارداد با ارائه مدارك لازم ميتواننند نسبت به ثبت شعبه يا نمايندگي خود در ايران اقدام نمايند.
همچنين شركتهاي فني و مهندسي خارجي كه براي انجام پروژههائي در كشور ثالث انتخاب شدهاند، و جهت انجام اينگونه پروژهها با شركتهاي فني و مهندسي ايراني طي قرارداد مشاركت داشته باشند، ميتوانند نسبت به ثبت شعبه يا نمايندگي خود در ايران اقدام نمايند.
5 – افزايش صادرات غير نفتي جمهوري اسلامي ايران و انتقال دانش فني و فناوري.
شركتهاي خارجي كه در پيشبرد صادرات محصولات غير نفتي از قبيل توليدات صنعتي و كشاروزي و صنايع دستي و .... فعاليت باشند.
شركتهاي خارجي كه دانش فني Know – how)) ساخت محصولات را به اشخاص ايراني منتقل مينمايند.
و شركتهاي خارجي كه فناوري (تكنولوژي) محصولات صنعتي را در اختيار داشته و در ارتباط با ايجاد تأسيسات و كارخانهها و كارگاههاي مختلف جهت توليد انواع محصولات اقدام به انتقال فناوري به اشخاص ايراني مينمايند، ميتوانند نسبت به ثبت شعبه و نمايندگي خود در ايران اقدام نمايند.
6 – انجام فعاليتهايي كه مجوز آن توسط دستگاههاي دولتي كه به طور قانوني مجاز به صدور مجوز هستند صادر ميگردد از قبيل ارائه خدمات در زمينههاي حمل و نقل، بيمه و بازرسي كالا، بانكي، بازاريابي و غيره.
شركتهاي خارجي كه در ارتباط با رائه خدمات در زمينههاي مختلف با يكي از دستگاههاي دولتي ايران داراي قرارداد باشند و يا براي ارايه خدمات در زمينههاي مذكور محتاج به اخذ مجوز از دستگاههاي دولتي خاص باشد كه قانونآ مجاز به صدور مجوز فعاليت باشند، ميتوانند نسبت به ثبت شعبه و نمايندگي خود در ايران اقدام نمايند. ارائه خدمات در زمينههاي حمل و نقل اعم از دريايي، هوايي، زميني (جادهاي و ريلي) با اخذ مجوز از سازمانهاي ذيربط مانند سازمان حمل و نقل و پايانههاي كشور ميسر است و همچنين فعاليت در زمينه بانكي با اخذ محوز از بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران مجاز ميباشد و همينطور ساير دستگاههاي مسؤول ميتوانند در زمينههاي ياد شده مجوز فعالتي صادر نمايند.